ENTREVISTA D’ESTIU AL PORTAVEU D’ESQUERRA RUBÍ, XAVIER CORBERA

Un any després de les darreres eleccions municipals, el portaveu d’Esquerra Rubí, Xavier Corbera, analitza la situació actual de la ciutat després de la COVID-19, de mobilitat, d’espai públic, de comerç local i de reptes de futur en aquesta entrevista d’estiu.

 

Malauradament des del mes de març Rubí pateix la situació de la COVID que és crisi sanitària i econòmica. Òbviament ningú podia preveure aquesta situació i ningú estava preparat però com valoraríeu la gestió que n’ha fet l’Ajuntament?

És el que dius, ningú ho tenia previst i tothom ha anat responent amb allò que ha pogut. La diferència està entre aquells municipis, aquells estats, aquells països que realment ja tenien una estructura feta, una planificació, una base que els ha permès respondre amb més garanties o de millor manera cap a la ciutadania i després hi ha altres municipis, com és el nostre cas, on l’Ajuntament ha fet el que ha pogut, anar fent pedaços de qualsevol manera perquè no hi ha hagut una feina prèvia de planificació. La ciutat ja fa anys que no té un rumb establert, que els treballadors i les treballadores de l’Ajuntament ja saben com funciona internament i quina manca de lideratge polític, d’horitzó de la ciutat hi ha i que això ho paguem a la ciutat. I què opten? Doncs per això, per no assumir les responsabilitats pròpies, dir que els de fora, les altres administracions són les culpables perquè no responen. Això passa a tot arreu, tothom ha adquirit responsabilitats, tothom ha agafat el bou per les banyes, tothom ha anat a plorar recursos allà on toca perquè som els primers que quan necessitem una cosa per la ciutat anem. Hem anat a reunions pel tema de l’hospital, hem anat a reunions per qualsevol cosa d’obres, per aspectes socials, per infraestructures per la nostra ciutat. I això s’ha de fer. Però allò que no té la ciutat és una base que hagués pogut respondre com calia. I ara, malauradament, estem veient que hem tapat uns forats però que la base segueix sent molt feble, que ens estem movent amb peus de fang. Som una ciutat que es mou amb peus de fang.

Quina seria la via o el camí perquè Rubí sortís reforçada d’aquesta situació actual?
Qualsevol crisi, malauradament hi ha moltes persones que l’han patit en primera persona i familiar i saben que són molt dures, però qualsevol crisi ens ha de permetre generar una oportunitat. I Rubí ha de poder generar una oportunitat com ho han fet i com ho estan plantejant moltes altres ciutats, no només catalanes, de l’Estat espanyol o del món. El que ens falta a Rubí és aquesta valentia. Com no tenim clar, o com no tenen clar, quin és aquest horitzó, les propostes que hi ha són per sortir del pas, sense pensar a mitjà i llarg termini i valentes perquè els canvis estructurals necessiten valentia. Jo vull viure, i em sembla que la ciutadania vol viure a una ciutat neta, una ciutat endreçada, una ciutat on puguem respirar aire pur, on els carrers i les places siguin per la gent, on tinguem la possibilitat de desenvolupar la nostra vida econòmica, professional, familiar, d’oci, el que sigui. Per tant, ara és el moment de dir escolteu, oi que anem cap aquí? Doncs s’han de fer canvis profunds. Per exemple, un dels canvis més importants és el de la mobilitat. La mobilitat no ens ha de fer por. No ens ha de fer por canviar aquests hàbits. Hem vist que amb la COVID hem pogut canviar diferents hàbits. Una altra qüestió és, per exemple, apostar moltíssim per tot el que fa referència al comerç local. Hem de fer una aposta important pel comerç local, no només a nivell econòmic sinó a nivell estructural, de concepte. Hem de viure en un entorn agradable, hem de tractar l’incivisme com es mereix, primer ajudant i conscienciant però després penalitzant quan això no succeeix. Per tant, hi ha moltes coses que nosaltres veiem que estem perdent l’oportunitat i no ens ha de fer por. No podem governar la ciutat a cop de Facebook a cop de foto o a cop de rampell depèn de què agrada a uns o a uns altres sinó que ha d’haver-hi una bona estructura per pensar, planificar i, això sí, també consensuar.

Ha passat un any de les eleccions municipals. Un any on han passat moltes coses que anirem desgranant però per començar, diries que aquest nou mandat és diferent o ha canviat respecte del mandat anterior?
Aquest mandat és exactament igual que el mandat anterior. Des del nostre punt de vista i crec que la ciutat també ho està veient, de fa un any a ara no hi ha hagut canvis. I encara pitjor. Des dels últims quatre o cinc anys enrere fins ara, encara no hi ha hagut canvis. I estem en un procés lineal, aquesta ciutat està en el mateix mode soft, que no s’acaba de despertar de fa uns anys enrere.

I centrant-nos en Esquerra, si a les eleccions municipals de fa un any s’hagués produït el canvi, com hauria repercutit en la ciutat?
Nosaltres la primera proposta que fèiem era una qüestió conceptual que era d’obrir finestres, mirar la ciutat d’una altra manera, de planificar-la a mitjà i llarg termini. Per tant, s’havia de fer una política de començar a crear la base perquè la ciutat donés uns bons serveis a la ciutadania. Això vol dir serveis jurídics, vol dir tota la qüestió de contractació, vol dir recursos humans, vol dir, per exemple, una oficina que busqui subvencions arreu perquè la ciutat tingui més recursos, vol dir ser més transparents, vol dir comptar amb tothom i vol dir prendre unes decisions tenint clar quines són les prioritats. I això és el que haguéssim fet des del primer moment i ho haguéssim fet dialogant com entenem nosaltres. Ens estimem la ciutat, som persones serioses, som persones que realment volem que aquesta ciutat faci aquest salt endavant que necessita i que ara més que mai segueix necessitant.

A les eleccions municipals el partit més votat va ser el Partit dels Socialistes. Uns mesos més tard coneixem el pacte de govern amb En Comú Podem. Des d’Esquerra, la principal força de l’oposició, com valoreu aquest pacte de govern?
Ho vam explicar en el seu moment. L’oposició tenia l’oportunitat de condicionar la política de Rubí. Què vol dir això? Doncs que no tenia una majoria absoluta el Partit Socialista i que, per tant, tot allò que decidissin havien d’arribar a acords amb la resta de l’oposició i això hauria beneficiat a la ciutat. Doncs això no ha passat. Hi ha hagut una formació política que ha optat per entrar i ser crossa del Partit Socialista i hem perdut l’oportunitat, la ciutat, de canviar, de revertir les coses, de canviar tots aquests processos que han estat passant aquests quatre o cinc anys enrere i estem una altra vegada al cap del carrer.

Per tant, com seria la valoració d’aquest primer any de mandat del govern del Partit Socialista i En Comú Podem?
Que han optat per la seva confortabilitat, per la via més fàcil, per ells, no per la ciutat, i per tant ara estan facilitant les majories absolutes del Partit Socialista, aprovant i fent una política que realment ens sorprèn que facin aquest seguidisme. S’estan aprovant coses de les quals no estem d’acord com aquest augment desproporcionat dels sous al principi del mandat o la mala gestió amb l’espai públic, amb la neteja o amb les obres que no arranquen. Hi ha una sèrie de condicionants que realment no s’ha vist cap canvi i això és perquè viuen còmodament. I quan el Partit Socialista, que ja porta 20 anys vivint còmodament, els Comuns ho faciliten i no hi ha canvis a la ciutat, han optat per un camí que malauradament a la ciutat no li està servint per res.

 

Enviar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca